Καλοκαίρι, θάλασσα και φλεγμονές του αυτιού

Μερικές συμβουλές για να χαρούμε τη θάλασσα προστατεύοντας ταυτόχρονα τα αυτιά μας

Μία από τις πιο συχνές παθήσεις της ειδικότητας της Ωτορινολαρυγγολογίας, κατά τους θερινούς μήνες, είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Με τον όρο «εξωτερική ωτίτιδα» εννοούμε το σύνολο των φλεγμονωδών καταστάσεων στο δέρμα του έξω ακουστικού πόρου.

Βράγχος φωνής

Χρόνιο νόσημα ή σύμπτωμα απλού κρυολογήματος;

Το κοινό κρυολόγημα συνοδεύεται συνήθως από βραχνάδα. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να πίνουμε πολλά υγρά σε φυσιολογική θερμοκρασία, να μιλάμε λιγότερο, να αποφεύγουμε χώρους με πολύ θόρυβο, όπου αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο δυνατά, να αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις

Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις (κρεατάκια) και αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) αποτελούν μέρος ενός «δακτυλίου», του δακτυλίου του Waldeyer, που εντοπίζεται στο πίσω μέρος του λαιμού. Τα κρεατάκια εντοπίζονται πίσω από τη μύτη και τον ουρανίσκο και δεν φαίνονται από το στόμα παρά μόνο με τη χρήση ειδικών εργαλείων.

Εκκριτική ωτίτιδα

Μια συνηθισμένη, "σιωπηλή" πάθηση

Εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο μέσο αυτί) είναι η συλλογή άσηπτου υγρού στην κοιλότητα του μέσου ωτός (ο χώρος πίσω από το τύμπανο).

Ίλιγγος λαβυρινθικής αιτιολογίας

Ίλιγγος είναι το ψευδές αίσθημα περιστροφής ή κίνησης του σώματος όταν αυτό είναι σταθερό

Ο λαβύρινθος είναι το τμήμα του αυτιού υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος. Απαραίτητα επίσης για την ισορροπία είναι ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, οι μύες του σώματος και η καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Ρινικοί Πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες σχετίζονται με φλεγμονή του βλεννογόνου των ρινικών θαλαμών και των ιγμορείων

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μη καρκινικές, μαλακές, ανώδυνες διογκώσεις στα τοιχώματα των ρινικών θαλαμών ή τα ιγμόρεια και τις ηθμοειδείς κυψέλες. Συνήθως είναι πολλοί, αμφοτερόπλευροι, και κρέμονται σαν ρόγες από λευκό σταφύλι.

Αμυγδαλεκτομή - Αδενοειδοτομή

Η αμυγδαλεκτομή είναι μια από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις στα παιδιά.

Η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων των παιδιών έχει δημιουργήσει μεγάλες διαμάχες μεταξύ των επαγγελματιών υγείας για πολλά χρόνια.

Αποφρακτική Άπνοια

Το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

Το έντονο και χρόνιο ροχαλητό είναι η πρώτη ένδειξη μιας δυνητικά επικίνδυνης για τη ζωή διαταραχής, η οποία ονομάζεται αποφρακτική άπνοια στον ύπνο.

Ωτοσκλήρυνση

Μία από τις συχνές αιτίες βαρηκοΐας είναι η ωτοσκλήρυνση.

Ωτοσκλήρυνση είναι η παθολογική δημιουργία οστού σε ορισμένα ζωτικής σημασίας για την ακοή τμήματα του μέσου ή και του έσω αυτιού. Θεωρείται αρκετά συχνή πάθηση. Περίπου ο ένας σε κάθε διακόσους ανθρώπους πάσχει από ωτοσκλήρυνση.

Χρόνιες ρινοκολπίτιδες – Ιγμορίτιδες

Ρινοκολπίτιδες και ιγμορίτιδες

Oι ρινοκολπίτιδες είναι φλεγμονές των παραρρινίων κοιλοτήτων, δηλαδή των κόλπων γύρω από τη μύτη, οι οποίες αρχίζουν συνήθως ως ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και επιπλέκονται με μικροβιακή επιμόλυνση.

Τελευταία Ενημέρωση: 29/10/2016